Większe ogródki letnie w tyskich restauracjach

0
559
Właściciele lokali gastronomicznych otrzymają większą przestrzeń. Fot. Tankownia na Baczu.

W ramach pomocy restauratorom, którzy zostali dotknięci negatywnymi skutkami pandemii, władze miasta chcą umożliwić powiększenie ogródków gastronomicznych w lokalach wynajmowanych od gminnych jednostek na terenie miasta. Dzięki temu restauratorzy będą mogli obsłużyć większą liczbę klientów, spełniając przy tym wszelkie normy narzucone przez służby sanitarne.

Restauratorzy, który chcieliby skorzystać z takiej możliwości powinni zwrócić się z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka do administratora, z którym mają zawartą umowę (MZUIM, MZBM  lub Wydział Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Tychy). Miasto szacuje, że takich lokali jest ok. 30. Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie, gdyż powierzchnia i możliwości powiększenia ogródków letnich są różne, w zależności od lokalu.  

Urząd nie wprowadza nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki kawiarniane – będą one naliczane zgodnie z obowiązującymi stawkami, ale w ramach przyjętego pakietu wsparcia dla przedsiębiorców, mogą oni liczyć na ulgi.

– Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, którzy odwiedzają nasze miasto, jest dla nas priorytetem. Dlatego chcemy stworzyć takie warunki, aby można było bezpiecznie korzystać z oferty tyskich restauratorów, m.in. z zachowaniem większych niż normalnie odległości pomiędzy gośćmi – mówi Andrzej Dziuba – prezydent Tychów.

Od poniedziałku (18.05) restauracje i kawiarnie mogą działać zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego.

W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu, osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.

Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Źródło: UM Tychy

Dodaj swój komentarz!

avatar