Nie tylko topinambur

0
282

Wiecie co to topinambur? Próbowaliście go? To rzadkie dziś warzywo było w okresie przedwojennym dość często uprawiane na Śląsku. Dziś podkreśla się jego dobroczynne właściwości, szczególnie dla osób z dolegliwościami trawiennymi i sercowymi. 17 grudnia w Tychach odbędzie się Festiwal Topinambura.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty z powodzeniem może zastąpić na talerzu ziemniaki. Tego w jaki sposób można go przyrządzić, będzie można się dowiedzieć w sobotę, 17 grudnia. Przy ulicy Przemysłowej 55 w godzinach 10-16. W programe Festiwalu Topinambura są m.in. warsztaty kulinarne, które poprowadzą Bartek Adamski i Mateusz Łuczaj (uczestnicy programu Masterchef). Będzie też “Bajka o topinamburze”, wykład “Zdrowie zaczyna się na talerzu”, a przede wszystkim kiermasz żywności z gospodarstw ekologicznych. Warzywa (nie tylko topinambury), owoce i zboża z ekologicznych upraw będzie można zakupić bezpośrednio od hodowców. Nie zabraknie też ciekawych propozycji na świąteczny stół.
Organizatorom (są nimi organizacje działające w Koalicji Ochrony Polskiej Wsi) zależy na tym, by zachęcić do kupowania żywności bezpośrednio od rodzimych producentów, ze zdrowych, certyfikowanych upraw. Wydarzenia ma mieć charakter cykliczny.

Festiwal Topinambura
17 grudnia, ul. Przemysłowa 55
Program
10.00 Otwarcie Lokalnej Strefy Wolnej Wymiany i Festiwalu, przywitanie
11.00 Pokaz kulinarny Master Chef
12.00 “Opowieść o Topinamburze i Zdrowej Prawdziwej Żywności”
13.00 Konferencja prasowa – „Nasza Ziemia, Nasza Żywność i Nasze Zdrowie bezpośrednio od polskiego rolnika”
14.00 „Zdrowie zaczyna się na talerzu” wykład Haliny Kasprzak
15.00 Degustacja, Loteria – losowanie nagród
16.00 Zakończenie