Wiecie co to topinambur? Próbowaliście go? To rzadkie dziś warzywo było w okresie przedwojennym dość często uprawiane na Śląsku. Dziś podkreśla się jego dobroczynne właściwości, szczególnie dla osób z dolegliwościami trawiennymi i sercowymi. 17 grudnia w Tychach odbędzie się Festiwal Topinambura.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty z powodzeniem może zastąpić na talerzu ziemniaki. Tego w jaki sposób można go przyrządzić, będzie można się dowiedzieć w sobotę, 17 grudnia. Przy ulicy Przemysłowej 55 w godzinach 10-16. W programe Festiwalu Topinambura są m.in. warsztaty kulinarne, które poprowadzą Bartek Adamski i Mateusz Łuczaj (uczestnicy programu Masterchef). Będzie też “Bajka o topinamburze”, wykład “Zdrowie zaczyna się na talerzu”, a przede wszystkim kiermasz żywności z gospodarstw ekologicznych. Warzywa (nie tylko topinambury), owoce i zboża z ekologicznych upraw będzie można zakupić bezpośrednio od hodowców. Nie zabraknie też ciekawych propozycji na świąteczny stół.
Organizatorom (są nimi organizacje działające w Koalicji Ochrony Polskiej Wsi) zależy na tym, by zachęcić do kupowania żywności bezpośrednio od rodzimych producentów, ze zdrowych, certyfikowanych upraw. Wydarzenia ma mieć charakter cykliczny.
—
Festiwal Topinambura
17 grudnia, ul. Przemysłowa 55
Program
10.00 Otwarcie Lokalnej Strefy Wolnej Wymiany i Festiwalu, przywitanie
11.00 Pokaz kulinarny Master Chef
12.00 “Opowieść o Topinamburze i Zdrowej Prawdziwej Żywności”
13.00 Konferencja prasowa – „Nasza Ziemia, Nasza Żywność i Nasze Zdrowie bezpośrednio od polskiego rolnika”
14.00 „Zdrowie zaczyna się na talerzu” wykład Haliny Kasprzak
15.00 Degustacja, Loteria – losowanie nagród
16.00 Zakończenie