Na wielkanocnym stole

0
164

Święta Wielkanocne nie tylko jajkiem stoją. Przedstawiamy kilka przepisów zarówno na słodko, jak i na słono, które pomogą stworzyć wyjątkowy klimat i dodadzą smaku w trakcie rodzinnych spotkań. Tradycyjne wielkanocne śniadanie kojarzy się głównie z jajkami, sałatką jarzynową, babkami drożdżowymi i swojskimi wędlinami, ale regionalne tradycja jest znacznie bogatsza. Intensywna zupa chrzanowa, aromatyczne babki i ciasta, a może orzeźwiająca szpajza cytrynowa? Jest w czym wybierać!

  • Szpajza cytrynowa – orzeźwiający cytrusowy deser
    Składniki na 10 porcji:
    9 jaj
    2 cytryny
    130 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    20 g żelatyny lub agaru
    Żelatynę lub agar namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodając skórkę cytryny i po łyżce soku z cytryn. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę/agar, lekko wymieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki.

 

  • Zupa chrzanowa – kontra dla żurku
    Składniki:
    ·      wywar z wędzonki (na bazie włoszczyzny, cebuli, porcji rosołowej i wędzonych kości)
    około 450 g wędliny (szynka, kiełbasa, boczek) na każde 3-4 litry wywaru
    sól, pieprz
    mąka
    śmietana
    tarty chrzan
    jajka
    odrobina cukru
    Przygotować wywar z wędzonki, odcedzić i dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę (szynkę, dobrą kiełbasę), chwilę pogotować do miękkości mięsnych dodatków. Przyprawić solą, pieprzem. Dodać śmietanę z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero dodać śmietanę). Następnie dodać dużo tartego świeżego chrzanu, w ostateczności może być ze słoiczka. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone w jajka i do smaku odrobinę cukru.
  • „Murzin” – wędliny w cieście
    Składniki:
    1 kg mąki
    250 g margaryny
    3 jajka
    70 g drożdży
    500 ml ciepłego mleka
    700 g szynki z kity, wędzonego boczku i białej kiełbasy
    sól
    Mąkę przesiać, dodać jajka, sól, mleko, roztarte drożdże i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Rozłożyć na stolnicy, nałożyć wędzonkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kawałki, zawinąć w rulon. Posmarować jajkiem i piec w brytfannie – 180 stopni około 45-60 minut. Podawać z chrzanem lub ćwikłą.

 

  • Babka cytrynowa na oleju – propozycja do popołudniowej kawy
    Składniki:
    1 szklanka mąki pszennej np. tortowej – 160 g
    2 saszetki budyniu śmietankowego bez cukru – 2 x 40 g
    150 g cukru drobnego – około pół szklanki
    200 ml oleju roślinnego np. rzepakowego – 4/5 szklanki
    4 duże lub 5 małych jajek – do 250 g po rozbiciu
    skórka otarta z dużej cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia – do 5 g
    1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego – można pominąć

Do miski przesiej razem jedną szklankę mąki pszennej tortowej oraz dwie saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru (około 150 g). Wbij cztery duże lub pięć bardzo małych jajek (trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 200 ml oleju możesz wyłączyć mikser. Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj mieszankę składników sypkich oraz skórkę otartą z jednej, dużej cytryny i 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego (lub pomarańczowego). Całość mieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka olejem lub miękkim masłem. Staraj się dotrzeć do każdego zakamarka. Posmaruj też komin formy. Wsyp mąkę lub bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp. Do upieczenia babki najlepsza będzie forma z kominem o pojemności około 1500 – 2000 ml. Ciasto wyłóż równomiernie do foremki. Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 45 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków. Wystudzoną babkę można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem. Upieczoną i przestudzoną babkę (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka cytrynowa na oleju zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni.

 

  • Buraczana sałatka – pełnia witamin i smaku
    Składniki:
    ·      1 słoik buraczków tartych
    ·      4 jajka ugotowane na twardo
    ·      1 duże jabłko
    ·      1 cebula
    ·      Garść nasion słonecznika
    ·      Sól, pieprz
    ·      Jogurt naturalny i łyżka majonezu
    Buraczki odcedzić z zalewy, dodać pokrojone w kostkę jajka, jabłko oraz drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę majonezu oraz jogurt naturalny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Tuńczykowy przekładaniec – efektowna i smaczna sałatka
    Składniki:
    ·      2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    ·      6-7 ugotowanych jajek na twardo
    ·      cebula
    ·      kostka żółtego sera (do starcia)
    ·      majonez
    ·      szczypiorek
    Przygotować miskę o równym kształcie, ponieważ sałatkę układa się warstwami. Pierwsza warstwa to pokrojone drobno białko jajek, które odpowiednio przyprawiamy solą i pieprzem. Druga warstwa to tuńczyk bez zalewy. Następnie należy wszystko pokryć cienką warstwą majonezu. Trzecia warstwa to posiekana drobno w kostkę cebula, na którą kładziemy czwartą warstwę – ser żółty starty na grubych oczkach. Czas na kolejną cienką warstwę majonezu. Posypujemy go startymi na najdrobniejszych oczkach żółtkami jaj, doprawiamy solą i pieprzem, a dla koloru i podbicia smaku posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • Jajeczne wariacje – propozycje podania i farszów tego swoistego symbolu wielkanocnego

    ·      Pieczarkowe nadzienie – ugotuj jajka na twardo, przekrój na pół i wydrąż żółtko. Na patelni podsmaż drobno posiekane pieczarki z cebulą, opcjonalnie z dodatkiem szpinaku. Wymieszaj podsmażone składniki z żółtkami, dopraw solą i pieprzem i przełóż do białek. Udekoruj szczypiorkiem.
    ·      Wersja a’la śledź – w noc przed planowanym podaniem namocz filety śledziowe w mleku, by nie były zbyt słone. Ugotuj jajka na twardo, wydrąż żółtka, które następnie rozgnieć widelcem. Wymieszaj je z tartymi buraczkami i majonezem. Tak przygotowanym różowym farszem nadziej białka, a powstałe jajka przykryj kawałkiem śledzia – kompozycja smaków jest idealnie dobrana.
    ·      Na zielono – ugotuj jajka na twardo i nie obierając ich ze skorupki podziel na pół. Wydrąż jajka i drobno posiekaj, a następnie dodaj puszkę zielonego groszku, 1 opakowanie kiełków rzodkiewki, 100g startego sera żółtego na tarce, pół szklanki prażonych ziaren słonecznika, łyżkę oliwy, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego i tyle samo majonezu, dopraw solą i pieprzem. Przygotowany farsz przełóż do pozostałych skorupek – to sposób na efektowne podanie.