Dlaczego warto kupować kawę w palarni?

1
351
Kawa ziarnista

Kawa świeżo palona to dla wielu osób symbol poranka, popołudniowy rytuał, smak, który cenią i kochają. Prawdziwi smakosze kawy dużą uwagę przywiązują więc do zakupu kawy. Doskonałym miejscem, gdzie możesz się zaopatrzyć w świeżo paloną kawę jest lokalna jej palarnia.

Palarnia kawy – dlaczego warto tutaj kupować kawę?

Palona kawa może mieć bardzo różny smak. Wiele zależy od tego, gdzie była uprawiania, w jaki sposób, jak ją ostateczne zbierano i przygotowywano. Pochodzenie kawy i jej gatunek ma tutaj ogromne znaczenie. Warto więc podkreślić, że miłośnik kawy właśnie w lokalnej palarni najszybciej znajdzie to, czego szuka – ulubiony smak kawy. Takie miejsca powstają bowiem najczęściej z ogromnej miłości do tego napoju. Prowadzą je osoby zaangażowane, z ogromną wiedzą, którą są gotowe się dzielić. Do tego w takim magazynie kawy masz szansę znaleźć prawdziwego eksperta, który podpowie ci, jaka kawa będzie lepsza do ekspresu ciśnieniowego, jaka do tradycyjnego młynka i kawiarki, która uwiedzie cię czekoladową nutą, a która będzie maksymalnie intensywna.

Smak świeżo palonej kawy – co daje palarnia?

Palarnia kawy to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziesz kawy z całego świata, najważniejszych dla uprawy kawy zakątków. Takie miejsce powstaje, by tworzyć jak najlepszą kawę. Każdy jednak ma nieco inne preferencje, dlatego oprócz pochodzenia kawy czy jej gatunku, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę stopień jej wypalenia:

  1. Wypalenie jasne, przerywane już przy pierwszym pękaniu ziaren; sprawia ono, że kawa ma jasny kolor, jest delikatnie owocowa, a przy tym ma w sobie bardzo dużo kofeiny.
  2. Wypalenie średnie, przerwane pomiędzy pierwszym a drugim pękaniem ziaren, najpopularniejszy typ palenia kawy; taka kawa jest zdecydowanie mniej owocowa, bardziej orzechowa, czekoladowa czy goryczkowa, kofeiny jest tutaj mniej, natomiast jest to poziom optymalny; ziarna są ciemniejsze, ale nie są pokryte błyszczącym olejkiem.
  3. Wypalenie ciemne, które sprawia, że kawa właściwie traci swoją owocowość, którą zastępuje natomiast bardzo mocna goryczka; kawy tego typu wyróżniają się bardzo mocnym, klasycznie kawowym (niektórzy powiedzą, że włoskim) smakiem; ziarna są ciemne i pokryte błyszczącym olejkiem.

Czym kierować się podczas zakupów w palarni kawy?

Podczas zakupu kawy warto kierować się przede wszystkim swoimi preferencjami. Chodzi zarówno o smak, poziom goryczki, owocowe lub czekoladowe aromaty. Warto także uwzględnić, jaki rodzaj kawy chcesz przygotować. Czy ma to być klasyczne black coffe, espresso czy dobre latte? Dobór ziaren pod kątem typu kawy także ma znaczenie.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.