Piwni eksperci

0
140

20 kwietnia w pubie Tyskiego Browarium odbył się egzamin na cervesario – eksperta od degustacji i serwowania piwa. Do egzaminu, który poprzedzony był szkoleniem, przystąpiła grupa 9 osób – przewodników Tyskiego Browarium. Wszyscy zdali go pomyślnie.
Certyfikowany piwny ekspert to w Polsce nowość. – Pozazdrościliśmy branży winiarskiej, która ma swoich somelierów – mówi Paweł Kwiatkowski dyrektor ds. korporacyjnych i rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej. – Ludzie, którzy znają się na piwie nie mieli dotąd właściwej sobie nazwy. Szukaliśmy odpowiedniego słowa i tak powstała nazwa cervesario – połączenie łacińskiego cervesariusa (piwowara) i impresario, czyli osoby, która potrafi przekazać swoją wiedzę w atrakcyjny sposób.
Podczas egzaminu kandydaci do tytułu cervesario musieli przeprowadzić pokaz dla publiczności (bardzo wymagającej, bo złożonej z doświadczonych piwowarów), zaprezentować różne gatunki piw, opowiedzieć o nich, pokazać sposoby ich serwowania, a także nauczyć gości technik degustacji. –
– Oprócz wiedzy, którą przewodnicy już mają, z zakresu historii i produkcji piwa, program zakładał szkolenie z oceny sensorycznej piwa, a także z elementów kultury piwnej, sposobów serwowania piwa, doboru piwa do potraw – mówi Małgorzata Grabowska, koordynator Tyskiego Browarium. – Swoją wiedzą eksperci będą teraz prezentować naszym gościom.
Fot. SW