Zespół Szkół nr 7: Najsmaczniejszy turniej

0
767

Dzisiaj w Zespole Szkół nr 7 rozpoczął sie wojewódzki etap 27. edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Startowali w nim zwycięzcy eliminacji, które odbyły się w poszczególnych szkołach woj. śląskiego.

W tym roku, w turnieju w Browarniku wystartowało 11 uczniów. Zgłoszonych było więcej, jednak wszyscy nie mogli wziąć w nim udziału z uwagi na kwarantannę. Tematem porzewodnim turnieju była „Potęga Natury”. Cukiernicy mieli wykonać tort okolicznościowy, 9 ciastek bankietowych, 3 figurki marcepanowe, z kolei piekarze – chleb ozdobny, bułki, drożdżówki, chałki i rogale

Jutro druga część turnieju – pisemna. Najlepsi z rywalizacji w tyskim Browarniku pojadą na finał ogólnopolski do Wrocławia.

Zdjęcia: Leszek Sobieraj i Klaudia Kuć.