Yerba mate – najlepsze źródło naturalnej kofeiny! Poznaj niezwykły napar z Ameryki Południowej

0
130
Yerba mate w matero

Trudno o lepszą alternatywę dla kawy czy “energetyków”. Yerba mate staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Patrząc przez pryzmat jej licznych cennych właściwości, nie ma w tym nic dziwnego. Jakich? Odpowiedzi znajdziecie w artykule!

Yerba mate. Południowoamerykański napar zdobywa uznanie Polaków!

Yerba mate to napar z ostrokrzewu paragwajskiego znany z dużej zawartości kofeiny i cennych dla zdrowia związków. Jego popularność jest ściśle powiązana z geograficznym zasięgiem występowania rośliny; dorasta na pograniczu Brazylii, Argentyny i Paragwaju i tam też (i w Urugwaju) ma najwięcej miłośników. Można mówić wręcz o prawdziwym fenomenie. Sięga po nią zdecydowana większość miejscowych; widać ją w sklepach, na ulicach czy w reklamach telewizyjnych. Jest integralną częścią tradycji i tożsamości tych ludzi. Choć trudno wyobrazić sobie podobny stan rzeczy nad Wisłą, faktem jest, że popularność yerba mate w Polsce dynamicznie rośnie. Co sprawia, że coraz chętniej sięgamy po ten niezwykły południowoamerykański napar? Przede wszystkim jego właściwości…

Jaki właściwości wykazuje yerba mate?

Duża zawartość kofeiny sprawia, że yerba mate będzie doskonałym substytutem dla kawy czy napojów energetycznych. Bez wątpienia to właśnie ta cecha naparu wzbudza największe zainteresowanie i zachęca do skosztowania. Korzystnych właściwości jest jednak znacznie więcej. Yerba mate to doskonałe źródło antyoksydantów; lepsze nawet od osławionej zielonej herbaty. Jak wiadomo, związki te (znane również jako przeciwutleniacze) mogą odegrać istotną rolę we wzmocnieniu odporności. Co więcej, wpływają na hamowanie procesu starzenia komórek. Napar zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9), C oraz E oraz minerały: wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk oraz magnez. Zgadza się! Podczas gdy kawa wypłukuje magnez, yerba mate dostarcza go do naszego organizmu. Na koniec jeszcze jeden, dla niektórych kluczowy, atut ostrokrzewu paragwajskiego. Jak głoszą naukowcy, napar na jego bazie jest doskonałym stymulatorem metabolizmu. Spożywany regularnie, może wspomóc nas w walce o zrzucenie zbędnych kilogramów. Nic dziwnego, że mate bywa składnikiem suplementów diety wspierających odchudzanie. Najlepiej jednak zadziała w formie tradycyjnego naparu. Jak go przygotować? O tym w kolejnej części tekstu.

Yerba mate. Jak zacząć? To proste!

Wbrew powszechnej opinii, przygotowanie yerba mate to prosta i bardzo przyjemna czynność. By zrobić to w tradycyjny sposób, będziemy potrzebowali tzw. bombilli czyli rurki filtrującej oraz specjalnego naczynka – matero do yerba mate. Najlepiej zakupić jeden z zestawów oferowanych w internetowym sklepie www.MateMundo.pl. Zawiera wszystkie niezbędne akcesoria oraz samą yerba mate, najczęściej w formie próbek 50 g. To doskonałe rozwiązanie pozwalające na wygodną degustację różnych smaków i wybór tych, które najbardziej przypadną nam do gustu.