Biały certyfikat dla tyskiego browaru

0
84

Kompania Piwowarska znalazła się w elitarnym gronie 102 polskich firm, które jako pierwsze w kraju otrzymały świadectwa efektywności energetycznej, czyli tzw. białe certyfikaty. To zasługa Browaru w Tychach, który zainwestował w energooszczędne sprężarki powietrza. Oprócz KP tylko jedna firma z branży spożywczej może obecnie poszczycić się certyfikatem.
Produkcja piwa pochłania wiele energii – jest ona potrzebna na etapie warzenia, a następnie schładzania gotowego produktu, rozlewu czy wreszcie magazynowania. Jednak Kompania Piwowarska korzysta z zasobów naturalnych w sposób zrównoważony, dlatego w ramach „10 Priorytetów zrównoważonego rozwoju” postawiła sobie za cel ograniczanie zużycia energii oraz emisji dwutlenku węgla. Żeby to osiągnąć, firma systematycznie wprowadza w swoich browarach rozwiązania, które służą poprawie efektywności energetycznej.
Właśnie za jeden z takich projektów, czyli instalację w tyskim browarze energooszczędnych sprężarek powietrza z odzyskiem ciepła odpadowego, KP otrzymała ostatnio biały certyfikat. Jest to świadectwo efektywności energetycznej wydawane przez Urząd Regulacji Energetyki w wyniku przetargu. Do pierwszego przetargu ogłoszonego przez URE zgłoszono 209 ofert, ale tylko niecała połowa z nich (102 projekty) została oceniona pozytywnie i otrzymała certyfikaty. Wśród elitarnego grona znalazła się właśnie Kompania Piwowarska i wprowadzone w Tychach sprężarki o obniżonej energochłonności. Decyzja o przyznaniu świadectwa była dla firmy wyjątkowym wyróżnieniem, bowiem KP jest jednym z zaledwie dwóch przedstawicieli branży spożywczej, którzy zostali wyłonieni w przetargu. Obecnie w tym sektorze oprócz KP białym certyfikatem może poszczycić się jedynie Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita.
Inwestycja została zrealizowana w Browarze Tychy w 2012 roku i pozwoliła uzyskać znaczne oszczędności. Dzięki niej udało się zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, potrzebnej do produkcji sprężonego powietrza na potrzeby browaru, do 1 829 561 kWh na rok oraz zużycie ciepła do 6 733 GJ na rok – to tyle, ile zużywa rocznie odpowiednio 800 i 180 statystycznych gospodarstw domowych. Redukcja zużycia ciepła jest efektem wykorzystania ciepła odpadowego wytwarzanego przez sprężarki do ogrzewania budynków oraz podgrzewu ciepłej wody na potrzeby działów produkcyjnych. Koszt inwestycji wyniósł ponad 2 miliony złotych.
– Projekt browaru w Tychach wybrany przez URE to jedna z inicjatyw, jakie podejmujemy w ramach naszej strategii dotyczącej zmian klimatycznych. Strategia ta koncentruje się na kilku elementach, m.in. wydajności energetycznej, przechodzeniu na czystsze paliwa kopalne czy wykorzystywaniu odnawialnych źródeł energii. Działania w ramach tej strategii nie tylko są proekologiczne, ale także przynoszą realne korzyści finansowe. Biały certyfikat jest tego najlepszym dowodem – mówi Dariusz Garnowski, dyrektor Browaru w Tychach.
Fot. ARC / mat. pras. KP