Czy Yerba mate może zastąpić kawe?

0
129
YerbaMate

Miliony osób na całym świecie, dzień rozpoczyna od tradycyjnego wypicia filiżanki czarnej kawy. Ten popularny napój jest niezwykle lubiany, jednak co do jego wpływu na na organizm człowieka, wciąż możemy spotkać się z pewnymi wątpliwościami. Jedno jest pewne, spożywanie rozsądnej ilości kawy w ciągu dnia, bez posiadania dodatkowych przeciwwskazań do tej czynności, nikomu nie powinno zaszkodzić – wręcz przeciwnie, może w pozytywny sposób wpłynąć na pobudzenie organizmu, koncentrację i chęć do działania, a nawet (co ciekawe), na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Co jednak w przypadku kiedy kawy pić nie możemy, lub po prostu, poszukujemy zmiany i alternatywy o bardziej efektywnym działaniu? Wśród najczęściej polecanych zamienników kawy, na pierwszym miejscu wymienić należy Yerba Mate – zdrowy, pobudzający napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Czy jednak jego działanie bardziej pozytywnie wpływa na nasz organizm i czy warto zastąpić tradycyjną kawę, opisywanym naparem? Sprawdźmy! 🙂

Napar Yerba mate, czyli napój z liści ostrokrzewu paragwajskiego

Yerbę pozyskuje się z rośliny, jaką jest ostrokrzew paragwajski. Konkretnie wykorzystuje się liście mate i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta występuje w Paragwaju, jak również na niektórych terenach Brazylii i Argentyny — co ciekawe, argentyńska Yerba mate charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i wykazuje nieco słabsze właściwości pobudzające, natomiast najwięcej kofeiny zawiera paragwajska odmiana Yerby.

Brazylijska odmiana jest znana także pod nazwą Erva mate. Roślinę uprawia się również w niektórych rejonach Urugwaju. Ponadto na wymienionych terenach picie naparu Yerba mate jest najbardziej rozpowszechnione. Ciekawostką może być fakt, że w Europie, jesteśmy w czołówce jeżeli chodzi o spożycie Yerby.

Sięgając w przeszłość, można dowiedzieć się, że pionierami, którzy odkryli niezwykłe właściwości liści ostrokrzewu paragwajskiego, byli Indianie Guarani. Natomiast sama nazwa Yerba mate najprawdopodobniej została wymyślona przez jezuitów z przekształconego łacińskiego słowa herba, czyli ziele i poprzez dodanie słowa mati, co w języku keczuańskim oznacza tykwę, w której zaparza się dane ziele.

Zawartość kofeiny w suszu Yerba mate jest zbliżona do jej zawartości w kawie. Jednak pijąc Yerbę, dostarczamy organizmowi wielu innych, cennych składników. Poza kompletem witamin wymienić także można:

  • ryboflawinę,
  • potas,
  • cynk,
  • kwas chlorogenowy,
  • chrom i wiele innych składników.

Ogółem uznaje się, że Yerba zawiera aż 196 różnych komponentów, czyli więcej, aniżeli np. zielona herbata, która jest uważana za bardzo zdrową! Na temat pozostałych atutów Yerba mate przeczytasz w dalszej części tekstu.

Yerba mate i książka

Picie kawy, a picie Yerba mate — co łączy te dwa napoje

Odpowiedź brzmi – kofeina, zawartość przeciwutleniaczy, jak również wspomaganie w naturalny sposób, wydajności psychofizycznej organizmu. Są to główne cechy zarówno Yerby, jak i kawy. Inną wspólną cechą, jest także wartość odżywcza jak i prozdrowotna obydwu napojów. Uważa się jednak, co zostało również poprzedzone wieloma badaniami, że to Yerba mate jest zdrowszym wyborem.

Aby jednak można było porównać obydwie propozycje w prostszy sposób, poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie na temat mocnych i słabych stron.

Mocne i słabe strony picia kawy

Zdecydowanie za kluczowe elementy picia popularnej „małej czarnej”, uważa się szybkość działania i natychmiastowe pobudzenie. Dzieje się tak za sprawą bardzo łatwo przyswajalnej kofeiny, która jest zawarta w kawie. Ta, szybko przenika przez barierę na linii krew-mózg, co zaś powoduje bardzo skuteczne pobudzeniei. Przyjmuje się, że maksymalne stężenie kofeiny we krwi osiągane jest około 20-30 minut po spożyciu napoju. Należy też widzieć, że poziom danego stężenia spada minimum o połowę w ciągu około 3-6 godzin od spożycia.

Poza tym można także wymienić m.in.:

  • zwiększona odporność podczas prac fizycznych,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • zniwelowanie uczucia senności,
  • bogactwo antyoksydantów,
  • przy umiarkowanym spożyciu, pozytywny wpływ na układ krążenia,
  • zmniejszone ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona w przypadku umiarkowanego spożycia.

Niestety, picie kawy niesie za sobą także gorsze konsekwencje. Okazuje się, że np. spożywanie minimum 3 filiżanki kawy dziennie, może wiązać się z ryzykiem wystąpienia nadmiernego pobudzenia, rozdrażnienia. Ponadto zaobserwować można gwałtowny spadek energii, wtedy, kiedy kawa przestaje działać.

Wymienić jeszcze można:

  • wypłukiwanie niektórych minerałów z organizmu, np. magnezu,
  • spore przeciwwskazania do stosowania, w przypadku np. osób z nadciśnieniem,
  • przeciwwskazania dla osób chorych na wrzody, czy inne choroby układu pokarmowego,
  • przeciwwskazania dla osób przyjmujących antybiotyki, gdyż kofeina osłabia ich działanie,
  • możność występowania przebarwień na zębach.

Kawy z zawartością kofeiny nie powinny również spożywać kobiety w ciąży.

Kawa. Ziarna kawy

Mocne i słabe strony picia Yerba mate

Yerba mate zawiera kofeinę i to nie wszystko, gdyż dorównuje kawie w praktycznie wszystkich aspektach, które są pozytywne dla organizmu. Do mocnych stron należą m.in.:

  • silne działanie pobudzające,
  • pozytywny wpływ na stabilizację nastroju, głównie za sprawą zawartości witamin z grupy B i magnezu,
  • mniejsza męczliwość podczas prac fizycznych, głównie za sprawą zawartości witaminy A i C,
  • pozytywny wpływ na układ krążenia i poziom złego cholesterolu — przy umiarkowanym spożyciu,
  • zaobserwować można działanie antyoksydacyjne,
  • pozytywny wpływ na proces odchudzania,
  • bogate właściwości przeciwzapalne,
  • poprawia przemianę materii, a co za tym idzie,  szybsze spalanie tkanki tłuszczowej,
  • niweluje uczucie głodu,
  • obniża ciśnienie krwi — tylko w przypadku osób bez nadciśnienia,
  • może służyć jako naturalny suplement diety,
  • zapewnia kompleksowe odżywienie organizmu.

Należy też wiedzieć, że ze spożywania Yerba mate muszą zrezygnować niektóre osoby. Wymienia się zatem osoby z nadciśnieniem, chorobą wrzodową, czy innymi schorzeniami układu pokarmowego.

Ponadto podobnie jak w przypadku kawy, z picia Yerba mate należy zrezygnować podczas spożywania antybiotyków. Picia Yerby powinny również zaprzestać kobiety w ciąży.

Picie Yerba mate

Pić Yerba mate, czy kawę

Wydawać by się mogło, że zarówno jeden jak i drugi napój charakteryzuje w zasadzie to samo. Jednak  istnieją pewne różnice, które przemawiają za piciem Yerba mate! Oto one:

  • Zawartość kofeiny w Yerba mate zapewnia długotrwałe pobudzenie organizmu. Nie doświadczamy tzw. kopa, czyli szybkiego, dużego zastrzyk energii, jak po spożyciu kawy, jednak niwelujemy również ryzyko szybkiego spadku energii, kiedy kawa przestaje działać.
  • Yerba mate nie „odcina” od energii. Zaobserwować można znacznie łatwiejsze wyjście ze stanu symulacji, aniżeli jak ma się to w przypadku kawy.
  • Spożywanie Yerba mate wiąże się ze źródłem sił witalnych. Mianowicie napar ten wykazuje szerszy zakres stymulacji, który dotyczy nie tylko koncentracji, ale również całokształtu wszystkich sił witalnych.
  • Napój, jakim jest paragwajska Yerba mate, nie wypłukuje z organizmu cennych minerałów. Można wręcz powiedzieć, że jest zupełnie przeciwnie i Yerba dostarcza do organizmu ich duże ilości.

Jak widać, Yerba mate przebija kawę pod kilkoma względami. Być może wiele osób nie przekona się do spróbowania tego roślinnego naparu, chociażby ze względu na to, jak smakuje Yerba mate — posiada lekko cierpki, goryczkowy smak. Zwracając jednak uwagę na wartości odżywcze, warto chociaż spróbować.

Podsumowanie

Działanie Yerba mate jest bardzo pozytywne. Choć Yerba może nie każdemu smakować, warto ją wypróbować i być może zastosować jako zamiennik popularnej kawy, która pita w nadmiarze, może źle wpływać na zdrowie.