Ciasto do kawy – przykładowe przepisy

0
321
Ciasto do kawy

Aromat świeżo zmielonej i zaparzonej kawy unoszący się w kuchni to dla koneserów tego czarnego napoju prawdziwa gratka. Najwięksi smakosze wiedzą jednak, że przyjemność z picia kawy jest jeszcze większa, gdy dołożysz do niej słodkości. Poznaj kilka przepisów na ciasta, które idealnie skomponują się z lekką goryczką małej czarnej i uwiodą twoje kubki smakowe.

Jogurtowe ciasto do kawy z kruszonką – idealna propozycja na słodkie śniadanie

Przepadasz za słodkimi posiłkami? To ciasto fantastycznie sprawdzi się w roli drugiego śniadania. Lekkie, a jednocześnie sycące, zjedzone w towarzystwie kawy doda ci pozytywnej energii na resztę dnia.

Składniki:

  • jogurt naturalny 300 g
  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce, np. borówki, wiśnie, jagody, maliny
  • na kruszonkę: 150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła

Przygotuj blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Nastaw piekarnik na 175 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Zadbaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!

Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć do połączenia i wstaw do lodówki.

Ubij cukier z jajkami do uzyskania puszystej masy. Powoli dolewaj olej, cały czas ubijając. Zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt naturalny. Miksuj tylko przez chwilę. Do powstałej masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj (nie miksuj!) łopatką. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy (na dno połóż papier do pieczenia, a boki posmaruj olejem i obsyp bułką tartą), połóż owoce i kruszonkę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-50 min.

Ciasto do kawy – czekoladowy zawrót głowy

Ciasto do kawy niekoniecznie musi mieć formę placka. W roli słodkiego akompaniamentu do kawy doskonale sprawdzą się muffinki! Mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady w środku, mięciutkie wewnątrz i z chrupiącą skorupką na górze. Błyskawiczne w przygotowaniu i łatwe do zabrania na wynos.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 170 ml mleka
  • 150 g czekolady (miks białej, mlecznej i czekoladek Kinder)

Przygotuj formę na muffiny i papilotki. Nastaw piekarnik na 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół.

Roztop i ostudź masło. Przygotuj suche składniki: przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, kakao, kawę zbożową, cukier i cukier waniliowy i wszystko wymieszaj.

W drugiej misce rozmiksuj mleko z jajkami. Powstałą masę przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj łopatką. Dodaj roztopione i ostudzone masło i znowu wymieszaj. Wsyp pokrojoną w kosteczkę czekoladę i ostatni raz kilkukrotnie wymieszaj. Nałóż ciasto do papilotek włożonych do formy i całość wstaw do piekarnika na ok. 20-23 minuty. Upieczone muffinki ostudź na kratce.

Kajmakowe szybkie ciasto na niedzielę do kawy – wyśmienity smak bez pieczenia!

Połączenie herbatników, kajmaku i bitej śmietany, a to wszystko posypane migdałami. To ciasto do kawy dosłownie rozpływa się w ustach, a na dodatek robi się je błyskawicznie – przygotowanie go nie zajmie ci więcej niż 15 minut. Nie musisz nawet włączać piekarnika!

Składniki:

  • herbatniki – ok. 36 sztuk (w zależności od wielkości formy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • puszka masy krówkowej (kajmaku)
  • migdały w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Ubij schłodzoną przez kilka godzin w lodówce śmietankę. Najlepiej robić to na wysokich obrotach miksera. Możesz dodać do niej pół łyżeczki cukru pudru, by zminimalizować ryzyko zważenia się. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i krótko zmiksuj całość.

Masę krówkową wyjmij z puszki i delikatnie zmiksuj, by jej konsystencja nie była zbyt gęsta.

Na blaszce układaj kolejno: 1. warstwa herbatników (ok. 12 sztuk), połowa masy śmietankowej, 2. warstwa herbatników (ok. 12 sztuk), masa krówkowa, 3. warstwa herbatników (ok. 12 sztuk), druga połowa masy śmietankowej. Na koniec posypujemy migdałami.

Ciasto odłóż na co najmniej kilka godzin do lodówki, żeby herbatniki zmiękły, a składniki się połączyły.