Szafa chłodnicza – Jak wybrać szafę chłodniczą?

0
183
Szafa chłodnicza

Na potrzeby użytku domowego, zwyczajne zamrażarki zazwyczaj są wystarczającym wyposażeniem. W przypadku lokali gastronomicznych czy innych miejsc, wymagających przechowywania produktów w niskich temperaturach, niezbędna jest natomiast szafa chłodnicza. Czym kierować się przy ich doborze? Podpowiadamy, jakimi parametrami powinno cechować się urządzenie wysokiej jakości.

Przechowywanie produktów mrożonych wymaga określonej temperatury. Podobnie jest z produktami pokroju leków, które nie mogą być trzymane w zbyt wysokich temperaturach ze względu na obowiązujące normy i ryzyko utraty właściwości. W aptekach, lokalach gastronomicznych, ale też sklepach wielobranżowych i spożywczych, istnieje duże zapotrzebowanie na przestrzeń chłodzącą. Zwykłe zamrażarki i lodówki nie tylko jej nie zaspokajają, ale również nie gwarantują funkcji, które są charakterystyczne dla profesjonalnych szaf chłodniczych. Na co zwrócić uwagę przy ich doborze?

Szafa chłodnicza – najważniejsze parametry

Wybierając szafę chłodniczą do swojego lokalu czy zakładu, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Standardem jest stal nierdzewna, odporna na niszczące działanie czynników zewnętrznych, w tym zmian temperatur oraz wilgoci. Dobra szafa chłodnicza powinna być również energooszczędna, zważając na to, że jest podłączona do sieci przez cały czas. Kolejny aspekt to wymiary, które powinny odpowiadać potrzebom przedsiębiorstwa, a jednocześnie iść w parze z rozmiarami pomieszczenia. Inny istotny parametr, na który koniecznie trzeba zwrócić uwagę przy zakupie, to pojemność szafy.

Dobra szafa chłodnicza powinna mieć izolowane ściany oraz gwarantować użytkownikowi możliwości wielorakiego dostosowania. Oznacza to między innymi:

  • możliwość regulacji wysokości nóżek
  • możliwość regulacji odstępów między półkami
  • indywidualne dostosowywanie temperatury urządzenia.

Jednocześnie, niektóre jej funkcje powinny być zautomatyzowane. Mowa przede wszystkim o odszranianiu, które często sprawia problem właścicielom urządzeń chłodniczych, jak również sterowanie temperaturą, które oczywiście można dostrajać manualnie. Z kolei, równomierność rozłożenia temperatury w całej szafie zagwarantuje wymuszony obieg powietrza.

Szukasz wysokiej jakości szafy chłodniczej, która sprawdzi się w lokalu gastronomicznym, handlowym czy zakładzie produkcyjnym? Sprawdź gastroprodukt.pl/szafy-chlodnicze, gdzie znajdziesz szeroki przekrój urządzeń o różnych wymiarach i pojemnościach, idealnych do użytku w różnego typu przedsiębiorstwach.

Szafa chłodnicza GastroProdukt Professional to innowacyjne rozwiązanie dla twojego biznesu!

O szafach chłodniczych przeczytasz też tutaj: gastrowiedza.pl/wyposazenie-gastronomii/jak-wyposazyc-kawiarnie-i-cukiernie