Ekologicznie, smacznie i zdrowo

0
71

Jak zrobić domową nalewkę z ziół, będącą naturalnym probiotykiem? Jak bardzo szkodzi nam smog? Dlaczego warto jeść owoce i warzywa hodowane naturalnie i bez pestycydów? Tego wszystkiego można było dowiedzieć się odwiedzając jesienną edycję Eko-Kiermaszu dla Zdrowia. Impreza organizowana przez Polski Klub Ekologiczny od lat promuje w Tychach zdrowe odżywianie i aktywny styl życia.
Eko-Kiermasz odbył się w sobotę, 7 października, tradycyjnie w Zespole Szkół nr 1, który jest współorganizatorem przedsięwzięcia. Odwiedzający mogli skorzystać z bezpłatnych konsultacji lekarskich i dietetycznych, porozmawiać ze specjalistami fizjoterapii lub zmierzyć sobie ciśnienie. W jednej z sal odbywały się wykłady i prelekcje prowadzone przez członków Polskiego Klubu Ekologicznego oraz specjalistów ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jednak tym, co najbardziej przyciąga na Eko-Kiermasz są stoiska, na których można zakupić zdrową, ekologiczną żywność i naturalne kosmetyki. Podczas jesiennej edycji prym wiodły oczywiście miody, przetwory i nalewki, ale nie brakowało też owoców i warzyw z upraw ekologicznych, pieczywa, serów i wędlin produkowanych bez sztucznych dodatków i polepszaczy czy świeżo tłoczonych olejów.
Wystawcy oferowali również naturalne kosmetyki – m.in. maści, balsamy i kremy na bazie organicznego masła shea, oliwy z oliwek czy pszczelego wosku, z dodatkiem owoców czy ziół. Chętnie opowiadali też o ich dobroczynnych właściwościach.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Foto: SW