Rusza Festiwal Smaków

0
70

Już dzisiaj (4 sierpnia) na Placu Baczyńskiego zaczyna się trzydniowy Festiwal Smaków. W programie są warsztaty i pokazy kulinarne, Inwazja Foodtrucków oraz koncerty. Gwiazdą festiwalu będzie zespół The Dumplings.
Inwazja Foodtrucków przyciągnęła w zeszłym roku na Plac Baczyńskiego prawdziwe tłumy. Tyszanie ustawiali się w długich kolejkach, by spróbować np. tajskich lodów, belgijskich frytek czy tybetańskich pierożków. Do wyboru były przysmaki kuchni włoskiej, meksykańskiej, azjatyckiej, amerykańskiej i wielu innych. Można było spróbować dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich i deserów.
Tym razem program Festiwalu Smaków jest jeszcze bogatszy. Oprócz foodtrucków, które przez trzy dni będą obecne na Baczyńskiego (w piątek w godz. 16-22, a w sobotę i niedzielę w godz. 12-22), przygotowano inne atrakcje, nie tylko kulinarne ale i muzyczne. Ale nawet zespoły które wystąpią mają smaczne nazwy…
4 sierpnia – APERITIF
18:00
Pokazy i warsztaty:
Smaki lata – koktajle & lemioniady /Kawiarnia Co Bądź
Włoska kawa /Cafe Silesia
5 sierpnia – DANIE GŁÓWNE
16:00
Pokazy i warsztaty:
Nowe smaki czyli bajgle /Bruno Bagel
18:00
Mistrzowski pokaz kulinarny Piotra Więcławskiego „Vienia” – muzyka hip-hopowej grupy Molesta Ewenement, a także uczestnika kulinarnego show telewizyjnego “Top Chef. Gwiazdy od kuchni”.
6 sierpnia – MUZYCZNY DESER
Koncerty zespołów:
16:30 – Kluski
18:00 – Paprika Korps
20:00 – The Dumplings (w tłumaczeniu – pierogi) – Duet w składzie Justyna Święs i Kuba Karaś, wykonujący muzykę w nurcie elektro-pop.
Ponadto:
– atrakcje dla dzieci.
– warsztaty degustacji piwa z Muzeum Tyskich Browarów Książęcych.
Wstęp na wszystkie wydarzenia w ramach Festiwalu Smaków jest bezpłatny.
Foto: ARC