Rodzinne śniadanie w plenerze

0
110

2 kwietnia na Rynku odbyły się pierwsze w tym roku Tyskie Targi Śniadaniowe, które organizuje Stowarzyszenie „Inicjatywa Tyska”. Była to kolejna okazja, by kupić zdrową, ekologiczną żywność.
Wracamy po zimowej przerwie – mówi Aldona Iwaniuk z Inicjatywy Tyskiej. – Na nasze targi zapraszamy co dwa tygodnie, w każdą pierwszą i trzecią sobotę miesiąca – dodaje.
Przypomnijmy, na Rynku wystawcy sprzedają m.in. mięso, wędliny, pieczywo, nabiał, warzywa i miody. Targi to również okazja do degustacji smacznych potraw i przygotowywanych na miejscu soków. Jak zapewnia nas Aldona Iwaniuk w tym roku będzie okazja nie tylko do zakupów i degustacji, ale również będzie można z całą rodziną przyjść poprostu na śniadanie. Na Rynku będą wystawcy, którzy sprzedawać będą gotowe posiłki. – Będzie też okazja do wypicia dobrej kawy i zjedzenia ciast, upieczonych ze zdrowych produktów – wyjaśnia nasza rozmówczyni.
Warto dodać, że Targi Śniadaniowe są jednym z elementów programu „Zdrowe Tychy”, który obecnie realizowany jest w mieście. Inicjatorem i pomysłodawcą programu jest Inicjatywa Tyska. Patronat nad akcją objęła wiceprezydent Daria Szczepańska.


Foto: Ewa Strzoda