Na Tłusty Czwartek

0
531

W najbliższy czwartek Leopold Fabian wraz z pracownikami wyprodukuje w swojej cukierni kilka tysięcy pączków. Wszystkie według tradycyjnej receptury – smażone na smalcu i nadziewane marmoladą.
Cukiernia Leopolda Fabiana mieści się na ulicy Kościuszki od 1979 roku. – Zaczęliśmy pracować pod numerem 48, tam robiliśmy rurki ze śmietaną, pączki, lody i gofry – wspomina właściciel. – Później przenieśliśmy się tutaj, na Kościuszki 46, do dawnej stolarni. A w zawodzie cukiernika pracuję od 1959 roku. Zacząłem się uczyć w Katowicach, w kawiarni Kryształowa. Tam przepracowałem 18 lat. Potem trochę w Rybniku i w Gliwicach, a potem przenieśliśmy się z żoną na stałe do Tychów.
Zwyczaj z zewnątrz
Jako doświadczony cukiernik, Leopold Fabian wspomina, że na Śląsku nie zawsze obchodzono Tłusty Czwartek. – Kiedyś pączki robiło się głównie na Sylwestra i na ostatki – mówi. – Tłusty Czwartek pojawił się chyba pod koniec lat 60. To zwyczaj, który przyszedł z zewnątrz.
Ten zwyczaj przyjął się jedna na dobre i dla cukierników już w przeddzień zaczyna się wytężona praca. – Zaczynamy już w nocy, a potem smażymy pączki jeszcze przez cały dzień, w zależności od tego jaki jest ruch – mówi Leopold Fabian. – W Tłusty Czwartek przygotowujemy zazwyczaj pięć do siedmiu tysięcy pączków. Pracuje przy tym siedem osób.
Dobre bo tradycyjne
Pączki w cukierni przy ul. Kościuszki powstają według tradycyjnej receptury. – Smażymy je na smalcu, nie na olejach, jak to się teraz często robi – mówi właściciel. – Dla mnie właśnie takie są najlepsze. Nadziewamy je marmoladą zmieszaną z dżemem truskawkowym. Staramy się pracować według starych zasad. Dużo żółtek, żadnych konserwantów, tylko naturalne składniki. Najważniejsze jest jednak żeby pączek był świeży. Najlepszy jest jeszcze ciepły.
Pączki z cukierni Leopolda Fabiana doceniają też klienci – Niektórzy mówią, że są najlepsze w Tychach – śmieje się właściciel. – Ale mieliśmy też kiedyś przeprowadzoną ocenę jakości. Dowiedzieliśmy się o tym dopiero gdy ukazała się publikacja. Nasze pączki zostały uznane za najlepsze spośród 8 sprawdzonych cukierni na terenie województwa.
Foto: Eliza Madej