Sporty zimowe dla każdego

0
67
Podpowiadamy co zrobić, by uprawianie sportów w zimie było bezpieczne i przyjemne.
Często zastanawiamy się, czy osoby obciążone chorobami serca, mogą oddać się zimowemu szaleństwu.
– Schorzenia układu sercowo-naczyniowego nie są najczęściej bezwzględnym przeciwwskazaniem do uprawiania narciarstwa, łyżwiarstwa i innych sportów zimowych. Jednakże w niektórych sytuacjach ich uprawianie może narazić osobę chorą na poważne niebezpieczeństwo.
Zwykle bezwzględnie przeciwwskazane są sporty wyczynowe, ekstremalne, sporty wymagające bardzo dużego – nadmiernego wysiłku fizycznego oraz w niskich temperaturach. Wszystkie te czynniki, mogą być przyczyną powikłań ze strony serca i nasilenia dolegliwości. Jednocześnie rekreacyjne uprawianie sportu jest korzystne dla naszego zdrowia. Osoby, które zamierzają aktywnie i bezpiecznie spędzić zimowy wypoczynek powinny zasięgnąć konsultacji lekarza kardiologa. Dla oceny bezpieczeństwa uprawiania sportów zimowych u osób obciążonych chorobami serca – w szczególności z nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami rytmu serca, chorobą wieńcową i po zawale mięśnia sercowego – konieczne jest najczęściej, poza rutynową oceną lekarską, wykonanie badania echokardiograficznego dla oceny kurczliwości serca oraz próby wysiłkowej dla oceny wydolności wysiłkowej. Wizyta w gabinecie lekarskim pozwoli na indywidualne określenia aktualnego stanu kardiologicznego, zakresu bezpiecznego wysiłku fizycznego, a wyniki badań dodatkowych na optymalizację leczenia farmakologicznego – mówi dr n. med. Witold Orszulak, kardiolog, spec. chorób wewnętrznych z Orbimed Medycyna Specjalistyczna w Tychach.
Zdrowe odżywianie
Istotą jest regularność posiłków. Najważniejsze jest śniadanie dostarcza nam energii na cały dzień. Zimą powinniśmy dostarczać witaminy szczególnie A, C, E znajdziemy je w brokułach, pomidorach i selerze. Pomarańcze i kiwi są również dobrym źródłem tych witamin. Samopoczucie poprawią witaminy z grupy B, znajdziemy je w produktach mięsnych rybach i nabiale oraz magnez : warzywa strączkowe i orzechy. Energii dodadzą nam również węglowodany jak kasza, ryż brązowy, razowe pieczywo. Imbir, cynamon, kardamon, czosnek chili, to rozgrzewające przyprawy, które pobudzą przemianę materii – radzi dietetyk Magdalena Białoń-Czyrnek z Centrum Dietetycznego „Naturhouse”.
Kondycja na nartach
Aby stawić czoła zimowemu szaleństwu, bardzo ważne jest przygotowanie. Należy w odpowiedni sposób przygotować nasze ciało, a w szczególności mięśnie, które najczęściej aktywujemy na stoku, by zapobiec kontuzji, upadkom i cieszyć się w pełni sezonem narciarskim. Najbardziej narażonymi na przeciążenia strukturami są: staw kolanowy oraz kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Aby te części ciała mogły prawidłowo funkcjonować, powinno się dbać o dostarczenie odpowiedniej ilości ruchu organizmowi. Najlepszym sposobem na wzmocnienie mięśni oraz zadbanie o kondycję jest odpowiedni trening. Taki trening można odbyć w klubie fitness korzystając z zajęć ruchowych lub siłowni. Pod okiem fachowców w treningu fitness na pewno nie zabraknie form wytrzymałościowych, rozciągających, koordynacyjno-równoważnych oraz wzmacniających, co jest niezbędne podczas zimowych zmagań. Oczywiście ja, jako instruktor fitness gorąco zachęcam wszystkich do aktywności fizycznej, nie tylko sezonowej, ale przez cały rok – przyznaje Paulina Zięba, instruktor fitness w Klubie Active Point.