Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie, którą można dostarczać do ustroju wraz ze świeżymi warzywami i owocami. To mikroskładnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który może wspierać pracę układu nerwowego i odpornościowego, a także może wspomagać prawidłową syntezę kolagenu.
Czym jest witamina C i gdzie występuje?
Witamina C to składnik rozpuszczalny w wodzie, którego nadmiar nie jest gromadzony w organizmie człowieka, lecz jest wydalany z ustroju wraz z moczem i potem. To substancja egzogenna, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego też konieczne jest dostarczanie składnika do ustroju wraz z pożywieniem lub w razie konieczności, w formie suplementów diety.
Witaminę C można znaleźć w świeżych warzywach, takich jak papryka, brokuły, brukselka, jarmuż czy pomidory, a także w świeżych owocach – papai, aceroli, owocach dzikiej róży, cytrynach, pomarańczach, kiwi i truskawkach.
Zwracając uwagę na odpowiednią podaż mikroskładnika, warto pamiętać, iż witamina C jest bardzo wrażliwym związkiem, dlatego też w wyniku obróbki termicznej, dostępu do tlenu czy światła, większość substancji może ulegać rozpadowi. Tym samym, aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C, warto uwzględniać w codziennym jadłospisie świeże, dobrze umyte warzywa i owoce.
Właściwości witaminy C – działanie kwasu askorbinowego na organizm człowieka
Witamina C to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To związek, który wspiera właściwą pracę układu sercowo-naczyniowego, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia sztywności tętnic, a także wspomaga zmniejszenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi.
Co więcej, kwas askorbinowy pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy i układ odpornościowy oraz dba o utrzymanie optymalnego metabolizmu energetycznego. Substancja wspiera także ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, zwalcza reaktywne formy tlenu i wolne rodniki oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Witamina C uczestniczy również w wytwarzaniu kolagenu, który jest kluczowym składnikiem dla właściwego funkcjonowania zębów, chrząstki i kości. Kwas askorbinowy wspiera też proces gojenia się ran i aktywuje wiele enzymów, a także wspomaga regenerację zredukowanej formy witaminy E.
Niedobór witaminy C w organizmie
Niedobór witaminy C jest rzadkim zjawiskiem, co wynika z faktu, iż świeże warzywa i owoce są powszechnie dostępnymi produktami. Niski poziom związku można zaobserwować jednak wśród osób, które stosują nieprawidłową dietę, ubogą w warzywa i owoce, a także w gronie osób cierpiących na zaburzenia odżywiania czy też wyróżniających się zwiększonym zapotrzebowaniem na mikroskładnik.
Niedostateczna podaż kwasu askorbinowego może skutkować bólami mięśni i stawów, a także może przyczyniać się do pogorszenia kondycji cery i zaburzenia gojenia się ran. Niedobór witaminy C może także powodować obniżenie odporności organizmu i zwiększenie podatności na infekcje.
Wśród osób, które borykają się z niskim poziomem kwasu askorbinowego, warto rozważyć stosowanie suplementów diety zawierających składnik. Poszukując najlepszego preparatu bogatego w witaminę C warto zapoznać się z ofertą marki OstroVit – szeroki wybór różnorodnych produktów zawierających kwas askorbinowy sprawia, że każdy konsument znajdzie suplement diety odpowiadający jego indywidualnym potrzebom i preferencjom.