Czym są aminokwasy? Jak dostarczyć je organizmowi?

0
317
Dziewczyny ćwiczące z gumami

Co to są aminokwasy?

Aminokwasy to organiczne związki chemiczne. Charakteryzują się one obecnością grupy aminowej i karboksylowej. Stanowią one podstawowy budulec białek, bez których organizm człowieka nie może nie tylko prawidłowo funkcjonować, ale także istnieć.

Aminokwasy są zbudowane z różnych pierwiastków. Podstawę stanowią wodór, tlen i azot, ale wzbogaca je również miedź, żelazo, jod lub siarka.

Podział aminokwasów

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje aminokwasów:

  • aminokwasy endogenne,
  • aminokwasy egzogenne.

Aminokwasy endogenne są produkowane przez organizm człowieka. Synteza jest na tyle duża, że w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Do tej grupy zaliczane są m.in. prolina, cystyna, asparagina, alanina.

Aminokwasy egzogenne są równie potrzebne organizmowi, jak endogenne. Jednak nie może on ich samodzielnie produkować. Dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem lub przy pomocy suplementów diety. Do aminokwasów egzogennych zalicza się: metioninę, lizynę, izoleucynę, tryptofan.

Po co organizm potrzebuje aminokwasy?

Aminokwasy pełnią bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jak wcześniej wspomniano, są materiałem budulcowym dla białek, z których zbudowane są tkanki. Ale substancje te biorą również udział w wielu procesach metabolicznych. Aminokwasy biorą udział w syntezie neuroprzekaźników, dzięki którym możliwe jest przesyłanie impulsów nerwowych. Ponadto są potrzebne do produkcji hormonów. Tym samym umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich układów i narządów w ciele człowieka.

Warto wspomnieć, że aminokwasy przechodzą różne przemiany. Tym samym wytwarza się energia. Organizm wykorzystuje ją do przeprowadzania procesów życiowych.

Skąd czerpać aminokwasy?

Aminokwasy należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Ich dobrym źródłem są produkty mleczne, jaja oraz mięso. Są one obecne również w produktach pochodzenia roślinnego – roślinach strączkowych, produktach zbożowych, orzechach, migdałach, bananach.

Organizm można wesprzeć również suplementami diety. Zawierają one konkretne aminokwasy. Ważne jest, aby przestrzegać codziennej dawki oraz przyjmować preparat wraz z produktami białkowymi. Zwykle suplement należy spożyć na pół godziny przed posiłkiem, aby dobrze się wchłonął.