Skąd się wzięła czekolada?

0
55

Odpowiedzi na to i inne pytania poznają wszyscy ci, którzy w sobotę, 15 grudnia, odwiedzą tyskie Muzeum Miejskie.
„Skąd się wzięła czekolada” – to warsztaty dla dzieci organizowane przez muzeum w ramach Klubu Południk. Spotkanie opatrzone tytułem „Świat na talerzu” odbędzie się w najbliższą sobotę, 15 grudnia, o godz. 12.00, w sali ekspozycyjnej przy ul. Katowickiej 9.
Przypomnijmy, Klub Południk to nowy cykl muzealny, organizowany od października br. z myślą o najmłodszych mieszkańcach miasta. Grudniowe zajęcia będą ostatnimi, które odbędą się w sali przy ul. Katowickiej 9. Od stycznia 2013 roku warsztaty – podobnie jak inne spotkania oraz lekcje muzealne – organizowane będą w budynku przy placu Wolności 1. W sali ekspozycyjnej przy ul. Katowickiej 9 odbywać się będą jedynie spotkania tematycznie związane z prezentowanymi tam wystawami.
Co czeka na maluchy w najbliższą sobotę? – Grudniowe warsztaty rozpoczniemy od rozpoznawania przypraw po smaku, przyporządkujemy też poszczególne produkty spożywcze do kuchni narodowych z różnych zakątków globu. Postaramy się także dowiedzieć, skąd w naszych lodówkach i na talerzach wzięły się pomidory, czekolada, ananasy czy wieprzowina. Do klimatu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia nawiążemy rozmawiając o tym, co w okresie świątecznym jedzą mieszkańcy innych krajów – mówi geograf Agata Dawidko, prowadząca warsztaty.
Wstęp na zajęcia jest wolny, nie ma konieczności rezerwacji miejsc. O wcześniejszy kontakt proszone są tylko grupy zorganizowane (Dział Upowszechniania i Promocji, tel. 32 327 18 20-22, wew. 27, e-mail: j.kucz@muzeummiejskie.tychy.pl).
Fot. Materiały Prasowe Muzeum Miejskiego w Tychach