Kawa specialty – co to jest? Czym się wyróżnia?

0
97
Ziarna kawy - kubek

Termin „specialty coffee” lub „speciality coffee” powstał dawno temu, a konkretnie w latach 60 ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych. To właśnie w tym czasie dostrzeżono potencjał produkcji kawy wyższej jakości, czyli takiej, która jest czysta w smaku i wyróżnia się znacznie lepszym aromatem. Skupiono się na jakości, a nie na ilości, co doprowadziło do powstania odrębnego segmentu na rynku kawy. I choć kawa specialty stanowi dziś zaledwie 1% globalnego rynku kawy, zyskuje coraz większą popularność.

Kawa specialty – koncentruje się na jakości, a nie ilości

Czy wiesz, że kawa Arabica posiada do 4000 naturalnie występujących smaków i aromatów? Można je znaleźć w małych, ciemnych ziarnach pochodzących z różnych części świata. W kawie mogą występować różne nuty smakowe – owocowe, kwiatowe, czekoladowe czy orzechowe – jeśli zachowana zostanie odpowiednia dbałość podczas całego etapu produkcji, tj. wzrostu, zbiorów, fermentacji, palenia i oczywiście parzenia.
Palarnia kawy Finest Coffee oferuje szeroki wybór doskonałych kaw specialty, które mają odmienne profile smakowego, przez co nie wymagają żadnych dodatkowych składników. Nie są one produkowane masowo, gdyż jest to praktycznie niemożliwe bez stworzenia odpowiednich warunków. Jeśli szukasz najlepszej kawy do ekspresu lub alternatywnych metod parzenia, wybór kaw specialty będzie bez wątpienia tym najlepszym.

Co wpływa na smak kawy specjalnej?

Smak kawy zależy od wielu zmiennych. Obejmują one między innymi glebę na której rośnie krzew kawowy, region, poziom nasłonecznienia i ilość opadów w danym sezonie, a także odmiana botaniczna Arabiki. W rezultacie każda filiżanka jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju.
Główną różnicą pomiędzy kawami dostępnymi w supermarketach a kawami specialty oferowanymi przez małe, rzemieślnicze palarnie kawy jest sposób uprawy, zbierania oraz późniejszej obróbki owoców kawowca. W przypadku tych pierwszych cały proces ten przeprowadzany jest mechanicznie, podczas gdy w przypadku kaw specialty owoce zbierane są ręcznie, co pozwala na zebranie wyłącznie dojrzałych owoców, które następnie wysyłane są w dalszą wcale nie krótką drogę, aby finalnie trafić do polskiej palarni kawy Finest Coffee.

Owoce te przechodzą m.in. przez proces przetwarzania, co umożliwia wydobycie ziaren z wiśni kawowca. Następnie zielona kawa jest poddana obróbce, czy to suchej, mokrej, czy też hybrydzie obu tych metod, zwanej „honey”. W zależności od wybranej metody, kawa może posiadać różny charakter i smak, a warto spróbować każdej z nich. Kiedy proces obróbki zostaje zakończony, kawa jest wypalana przez specjalistów, którzy wydobywają z niej unikalne smaki i aromaty. Kawa specialty nie jest palona tak ciemno, jak tradycyjna, co pozwala zachować owocowe lub czekoladowe cechy ziaren i przenosi smak regionu, w którym zostały wyhodowane, do filiżanki.

Kto odpowiada za ocenę kawy?

Certyfikowany specjalista, czyli Q-grader. To osoba odpowiedzialna za ocenę i przyznawanie punktów kawom ziarnistym. Tylko kawy, które uzyskają minimum 80 punktów w 100-punktowej skali, otrzymują tytuł kawy specialty. Tylko te produkty mogą być sprzedawane jako kawa specjalna.

Jak przygotować kawę z wysokiej jakości ziaren?

Dla wielu miłośników kawy specialty, ekspres ciśnieniowy to bez wątpienia król przygotowywania napojów z ziaren najwyższej jakości. Jego zdolność do wydobycia pełnego bogactwa smaku i aromatu z kawy sprawia, że każdy łyk staje się prawdziwym doznaniem. Jednakże, dla tych, którzy nie mają tego urządzenia, nie ma powodu do smutku! Zarówno kawiarka, jak i aeropress czy dripper mogą dostarczyć niezrównanej przyjemności z picia kawy. Każda z tych metod zaparzania ma swój unikalny sposób ekstrakcji, który może uwydatnić różne niuanse smakowe, tworząc wspaniałe doświadczenie smakowe dla każdego kawosza. Jeżeli zastanawiasz się, która kawa ziarnista jest najlepsza odwiedź stronę internetową Palarni kawy Finest Coffee dostępną pod adresem https://finestcoffee.pl. Wybierając kawę z rzemieślniczej palarni kawy, otrzymasz świeżo palone ziarna, pełne aromatu i niepowtarzalnego smaku.