Sprzęt gastronomiczny – podstawowe wyposażenie lokalu

0
120
Dwaj kucharze

Lokal gastronomiczny wymaga specjalnego wyposażenia – m.in. w wydajny piec, grill, urządzenia do chłodzenia, meble ze stali nierdzewnej, szafy do przechowywania i drobne akcesoria. Poniżej omawiamy podstawowe grupy urządzeń i sprzętów, które w każdej restauracji są niezbędne.

Sprzęt gastronomiczny do mrożenia

Jedną z najważniejszych grup urządzeń w kuchni są sprzęty do chłodzenia oraz mrożenia żywności. To bardzo ważne elementy wyposażenia każdego lokalu – są must have w restauracji, barze czy kawiarni oraz w firmie cateringowej. Muszą być wydajne, pojemne, solidnie i bezpiecznie wykonane.

Dzięki nim można długo przechowywać produkty spożywcze w wybranej temperaturze i w odpowiednich dla nich warunkach. Będą dłużej przydatne do spożycia i pozostaną świeże. Do wyboru jest wiele urządzeń – jak na przykład komora mroźnicza, witryna czy szafa chłodnicza, a także bemary chłodnicze.

Szafa chłodnicza czy mroźnicza może mieć różną wielkość. Do wyboru są szafy przeszklone, podblatowe, stojące, zbudowane z kilku komór – wybór jest duży. Można wybrać z szerokiej oferty odpowiednią do danego lokalu, kierując się jego charakterem, wielkością, zapotrzebowaniem oraz specyfiką. Witryny z kolei będą wspaniale eksponować zawartość – m.in. kawałki mięs, ryby czy też desery.

Fontanna do czekolady

Jednym z elementów wyposażenia może też być fontanna do czekolady – często znajduje się w kawiarniach i cukierniach, a także w firmach zajmujących się cateringiem na różne imprezy.

Fontanna do czekolady sprawdza się podczas różnych imprez okolicznościowych – jak m.in. urodziny dziecka, wesela, imprezy firmowe, bankiety czy inne uroczystości zarówno dla maluchów, jak i dla dorosłych. Każdy łasuch lubi jako klasyczne fondue czekoladowe.

Czekolada w trakcie pracy urządzenia utrzymuje stały i wysoki poziom temperatury, dzięki czemu nie zastyga. Fontanny czekoladowe mają różną pojemność – od 400 do 1200 gramów czekolady. Profesjonalne fontanny gastronomiczne nadają się do serwowania czekolady, ale też sosów serowych.

Meble ze stali nierdzewnej

Solidne i praktyczne, wykonane z dobrej jakości stali nierdzewnej meble to kolejny must have. Bez nich trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni – są to m.in. blaty, stoły, regały, umywalki, półki i inne elementy. Są one podstawą wyposażenia. Stal nierdzewna jest praktycznym materiałem – o dużej wytrzymałości oraz odporności na wysoką temperaturę. Stal też łatwo się czyści, nie wnikają w nią różne substancje, a to ma znaczenie w branży gastronomicznej.