Dieta zgodna z grupą krwi – na czym polega?

1
675
Dieta zgodna z grupą krwi

Popularność diecie zgodnej z grupą krwi dała książka „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”, która została napisana przez P.J. D’Adamo. Zgodnie z tą teorią możliwe jest dopasowanie sposobu odżywiania w sposób indywidualny do swojej grupy krwi. Czy dieta ta jest zdrowa, jakie ma zalety i wady? Podpowiadamy.

Na czym polega dieta zgodna z grupą krwi?

Podstawowym założeniem diety zgodnej z grupą krwi jest teoria laktynowa, która wskazuje na to, że gdy człowiek spożywa pokarmy niezgodne ze swoją grupą krwi, dochodzi do aglutynacji, czyli zlepiania się krwinek, co może być przyczyną problemów ze zdrowiem. Oznacza to, że niektóre artykuły żywnościowe mogą być bardzo korzystne i zdrowe dla niektórych osób, a nieodpowiednie dla innych. Dieta zgodna z grupą krwi polega na podzieleniu produktów spożywczych na trzy główne grupy:

  1. Produkty wskazane, w których lektyny w żadnym stopniu nie wywołują niekorzystnych reakcji ze strony układu immunologicznego.
  2. Produkty neutralne, które nie wywołują działań niepożądanych, chociaż lektyny mogą w minimalnym stopniu powodować reakcję ze strony układu odpornościowego.
  3. Produkty niewskazane, które są niezdrowe i nieodpowiednie dla danej grupy krwi.

Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych grup krwi

Cała teoria doboru produktów do konkretnych grup krwi jest oparta na koncepcji, zgodnie z którą człowiek pierwotny miał grupę krwi 0 (zero) i żywił się głównie mięsem, orzechami oraz owocami. Zalecenia żywieniowe dla poszczególnych grup krwi prezentują się w następujący sposób:

  1. Grupa krwi 0: chude czerwone mięso, ryby, szpinak i brokuły to produkty zalecane, natomiast nie należy spożywać nabiału, ziemniaków, wieprzowiny. Osoby z tej grupy krwi mają skłonność do niedoboru hormonów tarczycy i do tycia.
  2. Grupa krwi A: zalecane są produkty wegańskie, a należy ograniczyć mięso i nabiał. Osoby z tą grupą krwi są podatne na infekcje i choroby nowotworowe.
  3. Grupa krwi B: należy jeść mięso, nabiał, zielone warzywa, a unikać roślin strączkowych i pomidorów oraz pszenicy. Ta grupa krwi ma najsilniejszy układ odpornościowy.
  4. Grupa krwi AB: polecane są produkty mleczne, nabiał i zielone warzywa, a odradzane są produkty mięsne, gryka, kukurydza i pszenica. Zgodnie z koncepcją jest to najbardziej współczesna grupa krwi, a jej przedstawiciele mają silny układ odpornościowy, jednak dochodzi u nich do zawałów, chorób nowotworowych, udarów mózgu.

Zalety i wady diety zgodnej z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi nie została potwierdzona przez żadne badania naukowe, dlatego też budzi sporo kontrowersji. Do zalet tej diety można zakwalifikować łatwość zasad, a także brak konieczności ograniczania porcji lub liczenia kalorii. Zdecydowanie najzdrowsza i najbardziej zbilansowana jest dieta dla grupy krwi A, ponieważ przypomina ona nieco żywienie śródziemnomorskie. Warto zaznaczyć, że dieta zgodna z grupą krwi ma wiele wad, do których można zaliczyć następujące:

  • możliwość pojawienia się chorób kardiologicznych i osteoporozy w diecie dla grupy 0, ta dieta jest zdecydowanie najmniej zdrowa,
  • radykalne ograniczenie pomidorów w diecie dla grupy B nie jest zdrowe,
  • okazuje się, że osoby z grupą krwi B najpowszechniej występują w Azji, gdzie sporym problemem jest nietolerancja laktozy, a zgodnie z założeniem diety właśnie dla grupy B polecane są produkty mleczne,
  • niedobór żelaza i anemia to konsekwencje w przypadku diety dla grupy AB,
  • brak równowagi żywieniowej i odpowiedniego dobierania składników odżywczych do potrzeb różnych organizmów.

Opinie dietetyków

Dotychczasowe opinie dietetyków dotyczące diety zgodnej z grupą krwi są podzielone. Z jednej strony stosowanie tej diety powoduje radykalne ograniczenie spożywania pewnych produktów, co może prowadzić do chorób, jednak zaletą całej koncepcji jest jej prostota oraz brak fast foodów, napojów gazowanych i słodyczy – bez względu na konkretną grupę krwi. Sporo informacji dietetycznych można znaleźć tutaj: https://dietetyk.guru/dieta-zgodna-z-grupa-krwi/

Tak naprawdę najważniejsza jest ogólna ważność żywieniowa, sprawdzanie swojego samopoczucia w zależności od spożywanych artykułów żywieniowych i dbanie o odpowiedni styl życia. Warto pamiętać także o tym, że dieta zgodna z grupą krwi nie jest potwierdzona naukowo i żadne badania empiryczne nie wykazały jej skuteczności, na co także wskazują dietetycy.

Zdjęcie: Pixabay.com

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.