Płatki owsiane, a może orkiszowe? Które z nich warto jeść na śniadanie?

0
439
Płatki owsiane

Do niedawna wielu przypominały jedynie koszmar minionego dzieciństwa. Niesmaczne płatki o nieestetycznym wyglądzie – po co je jeść?! Na szczęście zmienił się nie tylko nasz sposób myślenia o tego typu posiłku. Zmieniła się również nasza świadomość i zwiększyła wiedza. Idąc do sklepu spożywczego mamy także ogromny wybór. Skąd wiedzieć, które płatki wybrać?

  1. Płatki owsiane – co daje nam jedzenie tradycyjnej owsianki?
  2. Płatki jaglane: poznaj ich zalety
  3. Płatki ryżowe: jeśli nie boisz się kalorii
  4. Płatki orkiszowe – wybieraj tradycyjne

Taki posiłek będzie idealny nie tylko w porze śniadaniowej. Jeśli szukasz szczegółowych informacji na temat poszczególnych rodzajów płatków, sprawdź tu.

Owsianka wróciła do łask, a to za sprawą zwiększającej się świadomości społecznej na temat tego, co warto jeść. Traktując każdy kolejny posiłek jako sposób na dostarczenie do naszego organizmu wszelkich niezbędnych substancji, siłą rzeczy zaczynamy szukać tego, co nie stanowi jedynie pustych kalorii. I tu pojawia się owsianka, która przeżywa obecnie prawdziwy boom.

Płatki owsiane są niezwykle pożywne i dostarczają energii na cały dzień. Do tego regulują pracę jelit i sprawiają, że łatwiej wytrzymać bez podjadania. Dlatego płatki owsiane cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów, a mają problem z ograniczeniem podjadania między posiłkami.

Takie płatki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealnie sprawdzą się więc wtedy, gdy nie masz czasu na przygotowanie sensownego śniadania. Płatki jaglane można ugotować w całości, lub też zblendować, dzięki czemu uzyskamy smaczny i bardzo zdrowy budyń.
Budyń jaglany można potraktować jako sposób na zdrowy deser.

Kojarzą się z kleikiem, ponieważ po ugotowaniu są miękkie i wyjątkowo delikatne. Nadają się na smaczny podwieczorek, ponieważ wystarczy dosłownie łyżka, by się nasycić. Warto jednak pamiętać, że płatki ryżowe mają stosunkowo dużo kalorii w porównaniu do omawianych poprzedników.

Najważniejszą informacją jest ta, że dobrze wpływają na poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Pamiętaj jednak, że błyskawiczne płatki orkiszowe są pozbawione wartości odżywczych. Wybieraj tradycyjne!

Płatki ryżowe, orkiszowe, jaglane, czy owsiane – wszystkie stanowią sposób na to, by jeść smacznie i zdrowo, a przy tym dbać o swoją wagę!