Upał daje się we znaki

0
456

Niemal dla całego kraju zostało ogłoszone ostrzeżenie meteorologiczne 2. stopnia z powodu fali upałów. W najbliższych dniach temperatura może sięgać 34 stopni, mogą pojawić się też burze.

W Tychach niektóre szkoły (wczoraj 4, dzisiaj już 17) zdecydowały się skrócić lekcje z 45 do 30 minut, by dzieci nie przebywały w nagrzanych pomieszczeniach zbyt długo.

Żeby ułatwić mieszkańcom życie w tak gorące dni, w tym tygodniu zostaną uruchomione kurtyny wodne. Pierwsza działa już na Paprocanach (na zdjęciu), kolejna będzie włączona już dziś (12.06). W piątek kurtyna wodna zacznie chłodzić także w Parku Miejskim.

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. Dlatego w tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę!

A oto kilka sposobów które pozwolą ograniczyć negatywne skutki upałów*:

  • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy
  • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa
  • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach
  • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych
  • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu
  • unikanie forsownego wysiłku fizycznego
  • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00
  • spędzanie w miarę możliwości 2-3 godz. w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej)
  • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV
  • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało
  • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV
  • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia
  • picie dużej ilości wody
  • unikanie spożywania napojów alkoholowych
  • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew)
  • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych* Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna