Kulinarny ogień dla Świetlikowa

0
500

Wielka bitwa kulinarna szefów kuchni ze Śląska, Zagłębia i Jury Krakowsko-Częstochowskiej, konkurs kulinarny dla uczniów gastronomika z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, występ Raisy Miszteli i Macieja Lipiny, w roli prowadzącego Jacek Łapot z Kabaretu Kałamasz, animacje i zabawy dla dzieci, licytacje i wóz strażacki – to tylko niektóre atrakcje, jakie czekają na uczestników charytatywnej imprezy “Kulinarny Ogień dla Świetlikowa.

Impreza odbędzie się 16 września w Restauracji Pod Napięciem przy ul. Myśliwskiej w Tychach-Żwakowie, a dochód z wydarzenia, w całości powędruje na konto Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo w Tychach.

Organizatorzy przygotowali na tę niedzielę mnóstwo atrakcji. Impreza rozpoczyna się o godz. 12, kończy o godz. 22. Jeden z dwóch ważnych punktów programu to konkurs kulinarny „Ziemniak pod każdą postacią” dla uczniów technikum gastronomicznego Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (tzw. Browarnik). Trzy drużyny złożone z uczniów i wylosowanych przez konkursowiczów szefów kuchni, będą przygotowywać najlepsze danie z ziemniakiem w roli głównej. Do dyspozycji uczniów będzie spiżarnia – bogato zaopatrzona w mięsa, warzywa, przyprawy i inne produkty ufundowane przez sponsorów.

– Zamysł imprezy jest taki, by wprowadzić uczestników konkursu i widzów w klimat jesieni, a więc pieczonek, potraw z warzyw korzennych. Uczniowie mają się wykazać, ale ma to być też zabawa na luzie, bo celem jest zebranie pieniędzy na Świetlikowo – mówi Beata Szymula, szefowa kuchni z Restauracji “Pod Napięciem” – Planujemy urządzić wielki Kulinarny Ogień dla Świetlikowa! – dodaje.

W jury konkursowym znajdzie się jeden z właścicieli Restauracji Pod Napięciem – Dariusz Staniewski, Paweł Wójcik, prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego, Szef Kuchni, Przedstawiciel Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo w Tychach, nauczyciel z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach oraz jedna osoba z widzów, która wylicytuje miejsce w Jury.

Drugi ważny punkt imprezy to wielka bitwa kulinarna szefów kuchni, która rozpocznie się o godz. 17.30. Kucharze wykonają popisowe dania, m.in z ryb, drobiu i ze… strusia.

Impreza odbywa się na świeżym powietrzu, dlatego nie zabraknie kilkudziesięciu litrów żuru i grochówki z kuchni polowej, potraw przygotowywanych na wielkich grillach i patelniach (120 i 170 cm średnicy).

Dla dzieci przewidziano m.in. malowanie twarzy, zaplatanie warkoczyków prowadzone przez wolontariuszy i partnerów Świetlikowa, a także warsztaty sensoplastyki, odlewanki-malowanki, zabawa w glinie i taneczną “Zumbę”, prowadzone przez pracowników Szkoły Podstawowej Akademia Rozwoju „Otwarte Okno” w Tychach.

Wśród atrakcji skierowanych do dzieci i młodzieży znajdzie się także pokaz Ochotniczej Straży Pożarnej Kostuchna, pokaz aikido w wykonaniu Śląskiej Akademii Aikido, oraz licytacje fantów przekazanych przez darczyńców (firmy i instytucje ze Śląska, głównie z Tychów).

Na imprezie wystąpi Raisa Misztela, tyska piosenkarka, artystka pochodząca z Ukrainy, a także Maciej Lipina, wokalista, gitarzysta, autor piosenek, założyciel i lider grupy Ścigani, odtwórca głównej roli (Ryśka Riedla) w spektaklu „Skazany na bluesa” w Teatrze Śląskim im. St. Wyspiańskiego w Katowicach.

Imprezę poprowadzi Jacek Łapot z Kabaretu Kałamasz, i Marcin Socha szef kuchni i właściciel bistra 7 Niebo z Jaworzna.

Atrakcje gastro, animacje i pokazy będą przerywane licytacjami i zbiórką pieniędzy do skarbonek Świetlikowa. Przedmiotów przekazanych przez darczyńców na licytację nie sposób wymienić. Lista rośnie

– Mamy m.in. podpisaną płytę Cree, płytę IRY z autografami, książkę Martyny Wojciechowskiej z dedykacją, koszulki znanych i lubianych sportowców i drużyn sportowych. Darczyńcy przekazali karnety fitness, vouchery do studia fryzjerstwa, na tatuaż, na warsztaty ceramiczne z dzieckiem, do sali doświadczania światła i podobne. Każdy uczestnik będzie mógł też nabyć potrawę przygotowaną przez szefów kuchni, żur, grochówkę, potrawy konkursowe i wykwintne dania przygotowane podczas wielkiej bitwy szefów kuchni. Nikt nie wyjdzie bez upominku, czy nagrody, a już na pewno nikt nie będzie głodny. Mamy nadzieję, że dopisze pogoda, frekwencja i że zbierzemy mnóstwo pieniędzy – dodaje Beata Szymula.

Główna idea imprezy, to zbiórka pieniędzy na budowę Świetlikowa, którego podopieczni to nieuleczalnie chore dzieci. To jedyne tego typu hospicjum w Polsce. Pieniądze zbierane są na remont i spłatę zobowiązań pierwszego etapu budowy – Centrum Opieki Dziennej dla dzieci, a także na rozpoczęcie budowy drugiego etapu – całodobowego Stacjonarnego Hospicjum dla dzieci.

Patronat nad imprezą objęli: Prezydent Miasta Tychy, Michał Kasperczyk Radny Miasta Tychy, Śląsko-Jurajskie Stowarzyszenie Qulinarne,

Patroni medialni to m.in.: TVS i Radio Silesia, Twoje Tychy, portal tychy.pl, NOL Tychy.

Na imprezę serdecznie zapraszamy. Wstęp – wolny!