Smaczne Halloween

0
110

Uczniowie Zespołu Szkól nr 7 (Browarnika) wzięli udział w konkursie kulinarnym „Smaczne Halloween”. Tematem kulinarnych fantazji młodych kucharzy i cukierników była oczywiście dynia.
Osiemnaście drużyn rywalizowało w dwóch kategoriach: „Potrawa z dyni” i „Dynia w sztuce – najlepszy lampion/motyw związany z Halloween”. W jury zasiedli profesjonalni kucharze – szefowie kuchni z kilku renomowanych restauracji z Tychów i okolic, wśród nich absolwenci Zespołu Szkół nr 7. Oceniali oni przede wszystkim smak przygotowanych potraw, ale też ich wygląd oraz sprawność, profesjonalizm i czystość pracy przy przygotowywaniu potraw.
Wśród propozycji przygotowanych przez uczniów znalazły się takie potrawy, jak: czekoladowe fusilli z dynią i prażonymi migdałami, risotto z dyni aromatyzowane szafranem z filetem z kurczaka kukurydzianego, pizza z sosem z dyni, Leczo z soczewicą i dynia, ciasto dyniowe z kremem z serka mascarpone, dyniowy gulasz i burito i wiele innych.
W kategorii kulinarnej jury najlepiej oceniło potrawę przygotowaną przez Beatę Gach i Dorotę Sokołowską: dynię marynowaną w occie jabłkowym, żel z pomarańczy, prażone pestki z dyni i oliwa z pestek z dyni.
Kolejne miejsca zajęły drużyny:
II. Paweł Latusek i Marcin Biesiadecki za potrawę nazwaną „Halloween” czyli polędwiczki wieprzowe z puree dyniowym i mleczkiem kokosowym.
III. Marek Dominiec i Bartek Środa za pierogi z dynia i szpinakiem z sosem z borowików.
W kategorii „najlepszy lampion z dyni” wygrali Marek Dominiec i Bartek Środa, drugie miejsce zajęli Sara Waligórska i Samuel Roszer, a trzecie Mateusz Gloss i Bartek Antoniuk.
Laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów: Sertop Tychy, Porcelanę Śląską, Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie, restauracje „U Przewoźnika” i „Joker”.
Poniżej prezentujemy trzy spośród wykorzystanych podczas konkursu przepisów. Może, korzystając z sezonu na dynię, warto je wypróbować?
Ciasto dyniowe z kremem z serka mascarpone
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
125 ml śmietany kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
75 g białej czekolady
Składniki na ciasto:
2 jajka
szklanka cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g startej na tarce surowej dyni
50 g pokruszonych płatków migdałowych
50 g wiórków kokosowych
1 brzoskwinia (świeża lub z puszki)
cukier waniliowy 1 opakowanie
200 mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać 3 łyżki śmietany kremówki i podgrzać w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować – tylko do połączenia składników dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką albo mikserem – krótko i na wysokich obrotach. Wstawić krem do lodówki.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Jajka ubić na puszystą pianę (około 5-7 minut). Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać startą dynię migdały, wiórki kokosowe, drobno pokrojoną brzoskwinię, cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, oraz sola, delikatnie wymieszać łyżką. Masę włożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut.
Gdy ciasto ostygnie, udekorować kremem.
Kolorowe placki z dynią
Składniki:
filet z kurczaka
3 jajka
1 średni por
20 dag miąższu z dyni
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu sól
pieprz, sos sojowy
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokroić w drobną kostkę, dynię zetrzeć na tarce, o dużych krążkach, por pokroić w drobne pół-krążki. Jajka wbić do miski, dodać przygotowane składniki, majonez i mąkę. Przyprawić solą pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z tłuszczu.
Pierogi z dynią i szpinakiem z sosem z borowików
Składniki:
½ dyni piżmowej
300 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
200 g szpinaku,
3 żółtka
2 całe jajka
czosnek
gałka muszkatołowa
250 g borowików lub podgrzybków
2 łyżki masła
kilka liści szałwii
pestki dyni
sól pieprz
olej
miód
oliwa
Oczyszczoną i przyprawioną oliwą, odrobiną miodu, solą i pieprzem dynię pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Z mąki pszennej i mąki razowej, jaj i oliwy wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Na patelni na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem czosnku pokrojonego w plasterki blanszujemy szpinak do uzyskania intensywnie zielonego koloru. Przyprawiamy szpinak gałka muszkatołową i przekładamy do miski. Do szpinaku dodajemy małe kawałki upieczone dyni i mieszamy.
Na rozwałkowane cienkie ciasto i posmarowane roztrzepanym jajkiem wykładamy porcje farszu. Następnie zawijamy ciasto w taki sposób aby przykryć farsz. Dociskamy ciasto wokół farszu i wycinamy pierogi nożem lub szklanką.
Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy je przez 3-4 minuty. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z masłem i dodatkiem czosnku podsmażamy grzyby i przyprawiamy gałka muszkatołową oraz listkami szałwii. Do podsmażonych grzybów dodajemy pierogi z odrobiną wody. Pierogi na patelni obtaczamy w sosie, a następnie wykładamy na talerz.