Korzystaj z darów natury

0
57

Nie masz wystarczająco silnej woli, by rozpocząć kurację odchudzającą lub zmienić na lepsze swoje nawyki żywieniowe? Lato to idealny czas, by tłuste golonki zastąpić warzywami i owocami. Na efekty nie będziesz musiał długo czekać – spadek wagi gwarantowany!
Wykorzystaj czas, gdy stragany i sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw i owoców. Taka dieta nie tylko świetnie wpłynie na twój organizm, ale także pomoże przetrwać gorące, letnie dni. Pamiętaj, dobrze skomponowany jadłospis powinien być różnorodny. Korzystaj zatem z bogactwa natury. Pamiętaj, owoce możesz jeść także w postaci koktajli, sorbetów, musów, z warzyw przygotujesz natomiast pyszne chłodniki czy gazpacho.
Zrezygnuj z tłuszczu
W lecie zrezygnuj ze smażonych i pieczonych, tłustych mięs. Zastąp je raczej duszonym drobiem i rybami. Przygotowane na parze lub w folii nie tylko będą delikatne w smaku, ale przede wszystkim – nie obciążą zmęczonego gorącem organizmu.
Jeśli jesteś amatorem zup i nie wyobrażasz sobie bez nich życia, zastąp śmietanę jogurtem – będą lżejsze.
Ostrożnie z grillem
Jak Polska długa i szeroka, sezon grillowy trwa w najlepsze. Wydawać by się mogło, że dania z grilla są idealne na ciepłe dni. Tak rzeczywiście może być, jeśli tłustą karkówkę lub kiełbasę i boczek zastąpimy chudszym mięsem, które dodatkowo, przed położeniem na ruszcie zamarynujemy – wtedy szybciej się upiecze. Tłuste, przypalone mięso, jest zabójcze dla naszych serc. Dietetycy radzą też, by mięsa nie kłaść bezpośrednio na grillu, ale na aluminiowych tackach (lub piec w folii).
Grillować można wszystko – mięso, drób, ryby, ale także sery, owoce i warzywa.
I co ważne – pamiętajmy, że grill to nie tylko mięso, kromka chleba i musztarda… Niezbędną częścią każdego posiłku muszą być warzywa – zatem, zachęcamy do przygotowywania sałatek. By były lekkostrawne, nie doprawiajmy ich majonezem, ale raczej sosem vinegret…
Pamiętaj o wodzie
Woda wodzie nierówna, musimy o tym pamiętać zwłaszcza w upalne dni. Na sklepowych półkach znajdziemy wody źródlane, mineralne (w tym wysokozmineralizowane) i stołowe. Te pierwsze, choć dobrze gaszą pragnienie, pite w dużych ilościach wypłukują z naszych organizmów niezbędne składniki mineralne. Ważne więc, by gdy za oknem temperatury wysokie, sięgać także po wody mineralne.
W lecie dobrze jest też sięgać po wody gazowane, które zachowują świeżość dłużej niż niegazowane. Zawierają bowiem dwutlenek węgla, działający bakteriobójczo.
Doświadczenie południowców
Świetnie w czasie upalnych dni sprawdza się dieta śródziemnomorska. Od kilku lat staje się ona w naszym kraju coraz popularniejsza. Jej bazą są świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona, orzechy, zioła i przede wszystkim – oliwa z oliwek.
Warto pamiętać:
Latem pij przynajmniej 2 litry płynów dziennie – wody, soków owocowych i warzywnych, herbat ziołowych czy owocowych. Pij małymi łykami, ale często.
Przypominaj o piciu dzieciom i osobom starszym – zdarza się, że nie odczuwają pragnienia, tymczasem odwodnienie może być dla nich bardzo niebezpieczne
Sięgaj po nabiał – jogurty, kefiry, twaróg
Zrezygnuj z potraw smażonych, tłustych mięs, makaronów, zawiesistych zup.