Jurorzy najwyżej ocenili rekina

0
72

W Zespole Szkół nr 7 w Tychach odbyła się 3. edycja Międzyszkolnego Konkursu Kulinarno-Językowego. Do etapu finałowego, który odbył się w piątek, 27 lutego, zakwalifikowało się sześciu uczniów z różnych śląskich szkół. Tychy reprezentowali dwaj uczniowie „Browarnika”.
Zadaniem uczestników było wymyślenie oryginalnego przepisu na potrawę kuchni śródziemnomorskiej. Napisanie go w języku angielskim lub niemieckim. Następnie przyrządzenie i zrelacjonowanie przygotowania dania w wybranym przez siebie języku obcym. Młodzi kucharze wykazali się dużą kreatywnością. Przyrządzili m.in. rekina na czarnym risotto, wrapsy z sałatką śródziemnomorską i makaron z owocami morza.
Jurorzy najwyżej ocenili wspomnianego już rekina, którego przyrządził Patryk Lewiński z Rybnika. Poniżej podajemy przepis Patryka. Smacznego!
Maślany rekin na czarnym risotto z galaretką z białego wina (przepis na 3 porcje)
Składniki:
-600 g steku z rekina
-62 g ośmiorniczek
-62 g kałamarnic
-62 g krewetek koktajlowych
-62 g małży
-150 g ryżu
-60 g marchwi
-60 g pietruszki
-130 g selera
-80 g cebuli
-50 g pora
-2 ząbki czosnku
-10 g papryczki pepperoni
-70 g masła
-400 ml białego półsłodkiego wina
-10-15 g atramentu z kałamarnicy
-2 liście laurowe
-pieprz cytrynowy
-20 ml oliwy
-skórka z cytryny
-świeży tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
-szczypiorek
-zioła dalmatyńskie
-sól
-1 g Agar-Agar
-5 g lecytyny sojowej
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić. Gotować w 900ml wody z dodatkiem pieprzu cytrynowego, liści laurowych i soli do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać do nich opłukane owoce morza i gotować przez 3 minuty, po czym przecedzić wywar.
Cebulę umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić w drobną kostkę, czosnek posiekać tak jak i papryczkę. Wszystkie te składniki smażymy na oliwie i maśle do zeszklenia cebuli. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Wlewamy 200ml białego wina i czekamy, aż ryż je wchłonie co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie należy opłukać i wysuszyć steki z rekina. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym z obu stron i zawinąć w folię z 40g masła. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Odcedzony wywar należy cały czas gotować na małym ogniu i stopniowo dodawać je do ryżu. Czynność wykonywać, aż ryż będzie miękki. Do risotta dodać owoce morza i atrament, dusić wszystko jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i ziołami dalmatyńskimi. Odstawić na 1-2 minuty.
100ml białego wina zagotować z agarem. Po zagotowaniu wylać na blachę lub folię. Po stężeniu rozdrobnić.
Do pozostałej części wina dodać lecytynę sojową i ubijać do momentu wytworzenia piany. Powstałą pianką udekorować danie.
Kamera i montaż: Tomasz Mól