Tyscy barmani jednymi z najlepszych

0
69

30 sierpnia w Chorzowie odbył się regionalny finał konkursu barmańskiego Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Jednymi z pięciu najlepszych barmanów, zakwalifikowanych do ogólnopolskiego finału, okazali się Tomasz Kapuścik i Szymon Nowak na co dzień pracujący w tyskim klubie „Gramofon”.
Tyszanie w doskonałym stylu zaprezentowali się podczas serii konkurencji wszechstronnie sprawdzających umiejętności barmańskie. By zostać jednym z pięciu zwycięzców finału regionalnego barmani z Tychów musieli perfekcyjnie zaserwować piwo Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów, prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście, a także wykazać się wiedzą merytoryczną na temat złotego trunku. Jury oceniało także jego autoprezentację oraz interakcję ze zgromadzoną publicznością.
Po zliczeniu ocen nie było wątpliwości, że Tomasz Kapuścik i Szymon Nowak to jedni z pięciu najlepszych barmanów z regionu, którzy zmierzą się w kolejnym etapie konkursu. – Znudzony pracą w korporacji postanowiłem robić coś innego. I tak zostałem barmanem, pracuję już tak cztery lata. Mój przykład pokazuje, że można znaleźć w życiu coś, co się naprawdę lubi – powiedział Tomasz Kapuścik.
– Najbardziej w pracy barmana lubię kontakt z gośćmi. Najlepsi goście to ci, którzy lubią porozmawiać, dowiedzieć się czegoś nowego o alkoholu. Najważniejsze, aby goście byli zadowoleni z obsługi – dodał Szymon Nowak.
Pozostałych trzech barmanów, którzy zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału to: Dagmara Jazowska – Time Out, Siemianowice Śląskie; Sebastian Zdziebko – Stara Piekarnia, Bytom; Bartosz Mazurek – Szara Willa, Opole.
Najlepsza piątka z regionu będzie walczyła o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.
Fot. mat. pras.