"Zista" i baba drożdżowa – przepisy

0
309

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach upiekły dla nas tradycyjne baby wielkanocne.
Baba drożdżowa
Jedno z przygotowanych ciast, to baba drożdżowa. Jak ją zrobić? Pracę zaczyna się od rozpuszczenia pół kostki drożdży w letnim mleku. Jak droższe się całkowicie rozpuszczą, dodajemy trochę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy, żeby masa wyrosła. Po wyrośnięciu dodajemy resztę przesianej przez sito mąki, czyli w sumie będzie jej ok. 40 dag. Do tego jeszcze kostkę roztopionego letniego masła, trzy jajka, 10 dag cukru, cukier waniliowy i szklankę rodzynek. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy. Później odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie.
Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 – 50 minut. Podajemy zgodnie z własnymi upodobaniami. Babkę można oblać lukrem lub cukrem pudrem.
Śląska „zista”
Koło Gospodyń Wiejskich w Urbanowicach poleca naszym Czytelnikom na Wielkanoc również przepis na tradycyjną śląską „zistę”.
Do „zisty” potrzebujemy pół kilograma mąki, 25 dag masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 jajka, cukier waniliowy, 35 dag cukru i szklankę mleka. Cukier, cukier waniliowy i żółtka oddzielone od białek ucieramy na jednolitą masę. Gdy utrzemy, dodajemy szklankę mleka i mieszamy. Gdy masa ma już płynną konsystencję, wsypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. I znowu wszystko razem delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, żeby ciasto się nie przykleiło. Wlewamy masę do formy i wkładamy do pieca na ok. 40 minut. Po tym czasie, sprawdzamy czy nasza baba jest już gotowa. Jak to zrobić? Wbijamy do ciasta dużą wykałaczkę, jeżeli po wyjęciu jest ona sucha oznacza to, że nasza baba jest już gotowa.
Ciasta dla nas przygotowały panie: Krystyna Ogaza, Urszula Śleziona, Lidia Gajdas, Bogusława Pluta i Barbara Podemska. Dziękujemy!
Kamera i montaż: Tomasz Mól