Najlepsi cukiernicy i piekarze

0
318

Zespół Szkół nr 7 był gospodarzem XVIII Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
Uczestnicy konkursu reprezentujący szkoły z całego województwa zaprezentowali swoje wypieki w tyskim „browarniku” w czwartek, 24 stycznia. Ich dzieła oceniała komisja, w skład której wchodzili przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Katowicach, Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, a także nauczyciele.
Temat przewodni tegorocznego konkursu brzmiał „Moja Mała Ojczyzna”. Dlatego dekoracje konkursowych wypieków zawierały elementy wyrażające lokalny patriotyzm. – Mój tort wyobraża moje miejsce na ziemi – mówiła Sabina Szczygioł, zwyciężczyni w kategorii cukierników. – To kula ziemska z zaznaczona Polską stojącym na jej terenie moim domem. Można powiedzieć, że to mój wymarzony dom, bo na razie w takim nie mieszkam. A obok stoi mój samochód.
Jak zdradziła nam autorka tego cukierniczego dzieła, tort był o smaku adwokatowym i został pokryty marcepanem.
W kategorii piekarzy zwyciężył Dawid Eland. – Nie zastosowałem w tych wypiekach nic specjalnego – mówił. – po prostu nabrałem praktyki w piekarni, gdzie większość rzeczy robi się ręcznie, tradycyjnie.
– Dzisiaj możemy podziwiać wspaniałe wyroby młodych cukierników i piekarzy – mówiła Joanna Żebrowska, dyrektor Zespołu Szkół nr 7. – Ci młodzi ludzie już teraz doskonale potrafią wykonywać swój zawód, chociaż są jeszcze uczniami.
***
Wyniki XVIII Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
Piekarze
I miejsce: Dawid Eland, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Sosnowcu
II miejsce: Bartosz Kazimierczak, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu.
III miejsce: Bartłomiej Rataj, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
Cukiernicy
I miejsce: Sabina Szczygioł, Zespół Szkół Zawodowych w Lublińcu
II miejsce: Joanna Mazur, Powiatowy Zespół Szkół nr1 w Pszczynie
III miejsce: Angelika Gamon, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu
Foto: Eliza Madej